Bij depressie, stressgeralateerde klachten en angst ontstaat vaak een probleem met aandacht, concentratie en geheugen. Om u daarmee te helpen bieden we een aantal vormen van aandachtgerichte training aan, die hieronder kort genoemd worden:

 

Mindfulness

Mindfulness is leven vanuit aandacht. Door te leven met de aandacht in het hier en nu leert u meer over uzelf en bent u niet meer bezig met het denken over het verleden en over de toekomst. De mindfulness oefeningen zijn aanvullend op hetgeen u in de gesprekken leert. U kunt de oefeningen overal toepassen. Om u te begeleiden bij de oefeningen kunt u gebruik maken van de Mindfulness app van VGZ. Door mindfulness te beoefenen zult u merken dat u minder in uw hoofd zit, zich rustiger voelt, minder afleidbaar bent en bewuster emoties kunt ervaren.

 

Peak app voor thuistraining

Om u te ondersteunen bij het trainen van uw aandacht, concentratie en geheugen kunt u de Peak app gebruiken. Via de Peak app traint u dagelijks in ca. een kwartier uw hersenen. Peak geeft u 4 (in de gratis versie) of 6 (in de betaalde versie) korte oefeningen per dag op het gebied van taal, probleemoplossend denken, geheugen, concentratie, mentale behendigheid, emotie en coördinatie. In totaal traint u 10-15 minuten per oefensessie. U kunt uw voortgang volgen via uw scores in de Peak app, maar belangrijker nog: u gaat ervaren in het dagelijks leven dat uw aandacht en geheugen verbeteren en dat u makkelijker om kunt gaan met stress!

 

Focustraining in combinatie met biofeedback

Bij angst, overprikkeling, verhoogde gevoeligheid en onzekerheid is het moeilijk om de aandacht bij u zelf te houden. Het zenuwstelsel is in een alerte staat en uw aandacht richt zich op de omgeving. Een naar buiten gerichte aandacht vertaalt zich in lichamelijke functies die te meten zijn met biofeedback. Bij een naar buiten gerichte aandacht kunnen de handen vochtig of koud worden. Via biofeedback training krijgt u inzicht in deze signalen en leert u welke technieken er voor zorgen dat uw handen droger en warmer worden. Technieken die kunnen helpen zijn: de aandacht richten op de voeten, rustiger ademen, u voorstellen dat u op een veilige plek bent. De training wordt indien u dat wilt aangevuld met biofeedback trainingsapparatuur voor thuisgebruik, te weten een handthermometer en de PIP ontspannningstrainer. Als u geleerd heeft om de aandacht naar binnen te richten wordt het voor u ook gemakkelijker om contact te maken met behoeftes en met grenzen.