In balans komen
Twee manieren om te kijken naar balans
De hoofdweg
Bij je geboorte krijg je geen gebruiksaanwijzing mee en het is onbekend wat je hier op aarde komt doen. Dat moet je allemaal gaan ontdekken.
De hoofdweg is de weg, die je in je leven bewandelt en waarvan je voelt dat deze bij je past. Op die weg maak je dingen mee waar je van leert, waarbij je betekenis hebt, die je een prettig gevoel geven en bij de nare dingen besef je dat die er ook bijhoren en niet voor niets zijn. Je bent tevreden hoe het gaat en stuurt bij als dingen de verkeerde kant opgaan. Daardoor blijf je in balans.
Soms kom je op een zijweg terecht. Het is geen bewuste keus; je bent er per ongeluk terecht gekomen. Dat kan zijn doordat je iets nieuws bent gaan doen, nieuwe mensen op je pad zijn gekomen of doordat je omgeving ongemerkt verander is. De veranderingen maken je echter niet gelukkig, je wordt onzekerder, hebt moeite om jezelf te zijn of hebt te weinig tijd voor de dingen die belangrijk zijn voor je.
Mocht je op een zijweg beland zijn, stel je dan de vraag: wat klopt er niet aan mijn leven en wat heb ik nodig om weer op de hoofdweg te komen?
De rivier en de dijken
Wat je van jezelf vraagt of wat je allemaal overkomt kan best veel zijn, maar het is geen probleem zolang er voldoende herstel en verwerkingstijd tegenover staat.
Je kunt het vergelijken met een rivier met dijken. Het stressniveau en dat wat je allemaal bezig houdt bepaalt de waterstand. Je veerkracht en stressbestendigheid bepaalt de hoogte van de dijken.
In balans blijven gaat over:
- het herkennen ven erkennen van de waterstand
- beseffen hoeveel invloed je hebt op de waterstand
- je dijken gezond houden door goed met stress om te leren gaan, goed voor jezelf te zorgen en voldoende te ontspannen
De “Mijn Leefstijl Plan” methode
Een groot deel van de psychische en mentale problemen wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Dat is waarom leefstijl een belangrijke rol speelt bij het in balans blijven.
Bij “leefstijl” wordt vaak gedacht aan goed slapen, gezonde voeding en voldoende beweging. Echter, als je kijkt naar mensen die op een gezonde manier heel oud worden, dan spelen andere factoren een net zo grote rol. “Mijn Leefstijl Plan” gaat over de volgende onderdelen:
- herstellende slaap: belangrijk voor het gezond blijven van lichaam en geest
- gezonde voeding: geeft je alle ingrediënten, die lichaam en breidn nodig hebben om goed te kunnen functioneren
- fysieke vitaliiteit: door voldoende te bewegen en een goede houding zorg je voor een soepel lichaam en een goede conditie
- innerlijke balans: een juist afwisseling van actie en ontspanning, zodat de stress niet te hoog oploopt
- verbonden voelen: je omringen met mensen, op wie je kunt vertrouwen en die je geven wat je nodig hebt
- waardevol leven: die dingen doen waarvan je voelt dat ze betekenis hebben en waardevol zijn
- veerkrachtige mindset: stil staan bij de dingen die op je af komen en daar op een juist manier mee omgaan
Wil je weten hoe je scoort op de verschillende onderdelen van het “Mijn Leefstijl Plan”? Vul dan de gratis vragenlijst in:
Mijn Leefstijl Plan
Leven in contact met je natuurlijke behoeftes kan lastig zijn in een wereld vol gemak en verleidingen. Deze online training biedt een stap-voor-stap programma om door gezonde leefstijl je lichamelijke en psychische gezondheid te verbeteren. De basis vormt het 7-stappen model “Mijn Leefstijl Plan” met de onderdelen Herstellende slaap, Gezonde voeding, Fysieke vitaliteit, Innerlijke balans, Verbonden voelen, Waardevol leven en Veerkrachtige mindset.
Prijs : € 40,-
Beter slapen
Gezond blijven kan alleen bij voldoende herstel en het grootste deel van herstel vindt plaats tijdens de slaap. Af en toe slecht slapen is geen probleem, maar als slapen langdurig lastig is, dan raak je uit balans. Wil je je slaap verbeteren? Kies dan voor de online cursus ‘Beter slapen”, met informatie en wetenswaardigheden over de slaap, methoden om zelf de slaap te onderzoeken, tips om beter te slapen en een stappenplan voor als het slapen niet goed gaat.
Prijs € 40,-