In 10% van de gevallen heeft hoge bloeddruk een duidelijke oorzaak, zoals een vaatprobleem of een neveneffect van een medicijn. Echter, in de overige situaties ontstaat hoge bloeddruk zonder duidelijke medische reden en kan begeleiding via een combinatie van biofeedback, stressreductie, ontspanning en verandering van leefstijl oplossing bieden.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat er bij mensen met hoge bloeddruk vaak spake is van een verstoorde balans in het zenuwstelsel. Het lichaam staat te veel in de actie-stand, de druk in de aderen is verhoogd en het hart is onvoldoende in staat om de druk te verlagen. Ditzelfde patroon wordt gezien bij mensen, die veel negatieve emoties ervaren, zoals frustratie, verdriet of boosheid. Het lijkt wel alsof deze emoties “op het hart slaan” en er voor zorgen dat een natuurlijk proces zoals de regulatie van de bloeddruk niet goed meer verloopt.

 

Bij Kracht door balans wordt hoge bloeddruk behandeld via een speciaal protocol, waarin u ademhaling- en handwarmoefeningen krijgt die u tweemaal daags thuis uitvoert. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat deze methode effectief is bij de behandeling van hoge bloeddruk. Ook krijgt u informatie over de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan en in stand houden van hoge bloeddruk. Op basis van die kennis kunt u uw eigen keuzes maken voor gezond gedrag. Daarbij wordt u via gesprekken en e-mail contact geholpen bij het proces van gezonde gedragsverandering.

 

Meer informatie over hoge bloeddruk