In situaties van spanning en stress gaat het lichaam zich instellen om in actie te komen. Dit proces is heel basaal en komt ook bij dieren voor: tijdens dreiging moet je snel kunnen vechten of vluchten. Om dit te kunnen doen, gaat de hartslag omhoog, gaan spieren aanspannen, stijgt de alertheid en komt extra energie vrij. Bij mensen gebeurt hetzelfde, maar meestal gaat het niet om een fysieke bedreiging.Wij hebben te maken met psychische “bedreigingen”, zoals situaties waarin we de controle verliezen, een hoge werkdruk of veel zorgen. Net als dieren komen we dan in een staat van paraatheid. Dit kost veel energie. Wanneer we langere tijd in deze toestand verkeren, komen we energie tekort. We plegen als het ware roofbouw op ons lichaam. Er kunnen klachten ontstaan zoals moeheid, een futloos gevoel, aandacht- en concentratieverlies, geheugenproblemen, slaapproblemen, pijn in nek en schouders, snel geïrriteerd zijn en een druk of chaotisch hoofd. Hoe verder we in dit proces van roofbouw geraken, des te moeilijker is het om te ontspannen. Zo ontstaat een neergaande spiraal: er is al te weinig energie en door een onvermogen om te ontspannen komt er nog minder energie in het lichaam terug.

 

Bij Kracht door balans leert u wat u moet doen om uw energiereserves aan te vullen en beter te herstellen. Via een biofeedback meting wordt in kaart gebracht of het lichaam in voldoende mate kan ontspannen en herstellen. Als dat niet het geval is, leert u via biofeedback behandeling om een betere controle te krijgen over stressreacties en om op effectieve wijze te ontspannen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het handhaven van de energiebalans, inspanning afwisselen met ontspanning, gezonde leefstijl, time-management, zingeving en vermijden van persoonlijke valkuilen. Kracht door balans werkt volgens de CSR (Chronische Stress Reversal) methode.

 

De begeleiding kan parallel plaatsvinden aan het volgen van een e-health module om minder te piekeren, minder stress te ervaren en beter te slapen.

 

 

 

Meer informatie over stress en burnout