Biofeedback is een methode waarbij lichaamssignalen gemeten worden: ademhaling, hartslag, spanning in de schouders en warmte/vochtigheid van de hand. Deze lichaamssignalen worden onbewust aangestuurd en veranderen door uw mate van spanning (stress vs ontspanning).

 

Biofeedback stressprofiel

Tijdens een biofeedback stressprofiel wordt onderzocht of het lichaam op een juiste manier reageert op spanning en in staat is om te ontspannen tijdens rust. De ademhaling, hartslag, spierspanning in de schouders, handtemperatuur en handvochtigheid worden gelijktijdig gemeten onder wisselende condities: tijdens rustig lezen in een tijdschrift, tijdens bewust ontspannen, tijdens spanning opgewekt door een denktaak en tijdens langzaam ademen. De meting duurt ongeveer een half uur en direct daarna is de uitslag zichtbaar. Op basis van de biofeedback meting kan de behandeling nog beter aangepast worden aan uw behoeftes.

Biofeedback training

Soms wordt biofeedback ook als trainingsmethode ingezet. Tijdens de training kijkt u mee op een computerscherm, waardoor u direct het lichamelijk effect ziet van een beangstigende gedachte, geconcentreerd nadenken, een rustige manier van ademen, een geruststellende gedachte, etc. U leert uw specifieke stressreactie herkennen en om te buigen naar een meer ontspannen staat. Een speciale vorm van training is HRV-training: een hartslagtraining op basis van een speciale ademtechniek, die zeer positieve effecten heeft op d lichamelijke en geestelijke gezondheid. Wilt u meer leren over deze vorm van behandeling? U kunt een gratis handleiding downloaden via https://krachtdoorbalans.kdbsites.nl/vitaliteit/gratis-downloads/

 

Bekijk hier een korte video over biofeedback.

 

 

Biofeedback kan plaatsvinden als onderdeel van het begeleidingstraject op de praktijk.

 

Het is ook mogelijk om een biofeedback stressprofiel meting te laten doen als losse dienst.
In een anderhalf uur durende afspraak krijgt u:

  • een voorgesprek met uitleg over de meting
  • de biofeedback stressprofiel meting (van ademhaling, hartslag, spierspanning van de schouders, handwarmte en handvochtigheid)
  • bespreking van het resultaat
  • advies op maat

Meer informatie over de biofeedback stressprofiel meting als losse dienst kunt u vinden via deze link.