Er zijn verschillende soorten slaapproblemen. U kunt last hebben van moeite met inslapen, moeite met doorslapen en het kan zijn dat uw dag-nachtritme verstoord is waarbij u te vroeg of juist te laat slaap krijgt. Vaak is het slaapprobleem gerelateerd aan een situatie, die onrust of spanning veroorzaakt. Ook kan het zijn dat u overdag te weinig ontspant of moeite heeft om de dag af te bouwen en rustig genoeg te worden om te kunnen slapen. Slaapproblemen kunnen ook ontstaan door een ongezonde leefstijl of door omstandigheden die de slaap belemmeren (een te lichte slaapkamer, een snurkende partner of pijnklachten).

 

Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor het herstel van lichaam en geest. U kunt dan ook veel klachten krijgen als u langere tijd niet goed slaapt. Na een periode van slecht slapen volgt meestal een fase waarin de slaap zich spontaan herstelt. Soms echter wordt het slaapprobleem chronisch en dan is het een ingewikkelde puzzel die opgelost moet worden omdat er veel factoren mee zijn gaan spelen. Vaak bent u in dat stadium het vetrouwen dat u ooit weer goed kunt slapen kwijtgeraakt.

 

Bij Kracht door balans wordt allereerst gekeken op welke wijze de slaap verstoord is en welke factoren er meespelen. Dat gebeurt door middel van een gesprek, via vragenlijsten en via een biofeeedback meting. Als de vermoedelijke oorzaken duidelijk zijn wordt bepaald welke begeleiding aansluit op het specifieke slaapprobleem.

 

Meestal gaat het om een combinatie van gedragsmatige adviezen voor stressreductie en voor gezond slaapgedrag, het leren handhaven van een goede balans tussen actie en rust, het dag-nachtrtime herstellen, een slaapritueel, verbetering van het vermogen om te ontspannen en een verbetering van de slaapomstandigheden. Gesprekken worden gecombineerd met biofeedback en ontspanningsoefeningen. Soms wordt AVE (audio visuele entrainment) ingezet als methode om de hersenen in de juiste staat te krijgen om de slaap goed te laten verlopen. De behandeling kan ook goed werken bij mensen, die slaapproblemen hebben door wisseldiensten en bij mensen met seizoensgebonden klachten.

 

De begeleiding kan parallel plaatsvinden aan het volgen van de e-health module “Beter slapen”

 

Meer informatie over slaapproblemen